Att gå på konditori i Stockholm ska vara annorlunda på ett bra sätt. Man vill ha en mysig stund med god mat och dryck och trevlig atmosfär. Vill du ta en fika?
Det finns förstås konditorier och konditorier, och det är som det ska vara. Den dag då alla konditorier blir skapade enligt ett enhetligt koncept med golv och väggar som ser exakt ut som femton andra konditorier i samma regi, då är det dags att skrota idén med konditorier. Ett konditori är inte nödvändigtvis ett ställe som innehåller nyttigheter och det är inte heller strömlinjeformat. Ett konditori är ett andningshål.
Vad bjuder traditionen? Tja, kaffe eller te eller dricka, smörgåsar eller fikabröd, och sedan är den listan komplett. Det är alls inget fel om det är så. Grejen är lite att när man kommer till ett konditori ska man kunna förvänta sig att det är hög kvalitet på det man stoppar i munnen. Nybakat och fräscht och gott. Höja blodsockret så att man orkar gå runt i den vackra huvudstaden några timmar till.
Ett konditori i Stockholm som kan lite mer
Det går också alldeles utmärkt att utöka och förändra konceptet en del utan att tappa ursprungsbetydelsen av konditori i Stockholm. Går det till exempel att servera några enklare lunchrätter utan att tappa konditorinamnet? Såklart det går. Om nu någon hellre tar en varm och god soppa eller varm macka eller en läcker laxsallad gör det inte konditoriet mindre konditoriigt. Det gör det bara trevligare.
Det är viktigt med bröd. Idag är det mer eller mindre inbyggt i människans dna att bröddoft är bland det godaste man kan sniffa på. Det är basföda och det fungerar alltid. Det finns möjligheter att anpassa bröd för glutenintoleranta och för personer som vill äta veganskt. Hantverket är det viktiga i sammanhanget. Bröd ska bakas med lika delar omsorg och högkvalitativa ingredienser. Så – vill du gå på konditori?